Sunday, December 27, 2009

..tertanam...

huhuhuhu.......batu batu yg licin, nyaris jatuh

masa ni je yang tak nangis, setehan 1/2 gelen air laut masuk mulut

macam dah besar je anak abah ni

huaaa......keluarkan aiman

lihat badanku, seksi kann

waaaa......tak mau la wat aiman camni

indahnya bumi ciptaan tuhan

pemandangan indah di senja hari

bukan main seronok aiman nak g jenjalan

salam semua...agak lama tak singgah ke sini selepas raya haji hari tu...hati tu teringin nak up date blog ni..tapi kerana '' ke tensionnan '' menggunakan berokband...so aku pun jadi malas...dah lama hajat aku dan puan isteri membawa anak kesayangan kami untuk mandi laut...dan 20/12/2009 kami berkesempatan ke sana...bertolak se awal 10 pagi..memandangkan port dickson tak la jauh mana dengan rumah kami..anggaran masa dalam 45 minit perjalanan yg tenang dan damai....kalau sampai giler kaki ni nak tekan minyak kadang kadang jadi 25 minit perjalanan jer...tapi jaga la, mungkin panjang sebelah telinga en suami di kerjakan oleh puan isteri yg comeyy lotee tu...huhuhu...sampai jer, tujuan pertama kami adalah umah persinggahan kami, di ocean view resort..kawan di ocean view ni agak ketat la..di mana keter yg tak der stiker kena parking di tempat yg di sediakan...tapi aku ingkar arahan...wakakkaka...jauh beb....nak bawak beg, barang aiman, beg aku lagi...adoyaiiii....sori la pak guard...cuaca macam tak merestui kami pada hari pertama tu..hujan sepanjang hari, tapi aktiviti aku tetap di teruskan...memancing...agak lama aku tinggalkan hobi aku ni..sejak dari mula berkahwin, hingga la hari ni...walaupun hujan, berbekalkan baju hujan kuning...aku ngan abg ipar aku gagahkan diri meredah batu batu mencari port memancing...terasa puas di hati...hampir azan maghrib baru aku balik...walaupun sekadar tangkapan ikan kecil...
keesokan harinya, baru la cuaca menjadi cerah...pantasssss.....aku dan mama aiman terus bawak aiman g tepi pantai.....bukan main suka lagi dia....( dia tak tau apa yg bakal terjadi )...sampai je tepi pantai..aktiviti mengorek pasir di jalankan...hahahha di bantu ngan seorang ank buah...kerja kerja korek dan tanam berjalan dengan penuh kesedihan dan raungan dari insan yang di tanam..sori aiman, babah buat ni supaya aiman kuat dan sihat...babah ngan mama sayang aiman...muahhh....

Sunday, December 6, 2009

q




tarian BBQ namanya tu

aiman ngan sepupu-sepupunya

sesi mengerjakan daging korban

tumbang dah...

Alhamdulillah, tertunai dah hajat nak buat aqiqah dan qurban sekali...planning memula nak buat hari sabtu, dan kami sekeluarga balik hari jumaat lepas sembahyang jumaat..rupa-rupanya...5 limit bila kami sampai kat kampung aktiviti korban bermula...apsal dia org tak bagitau..nasib baik kami balik awal...huuuhhu..rupanya sabtu tutok imam banyak undangan nak sembelih lembu....alhamdillah, berbekalkan cuaca yang cukup cantik hari tu aktiviti kurbon berjalan lancar, cuma ada sedikit insiden terjadi,salah seorang dari orang kampung terlah "mengorbankan " 2 batang tulung rusuknya...akibat terjatuh. dia pijak tali lembu tu, sekali lembu tu bangun dan tali jadi tegang...dia terjatuh, takziah dan jutaan terima kasih buat kulaan tu...nampaknya aiman masih tetap menjadi tumpuan pada majlis tu..ramai yang nak memegang nya....tapi bila kami bagitau usia aiman....ramai yg agak terkesima...tak leh jalan lagi ke, tak pandai merangkak ke??? dan banyak lagi pertanyaan yg di ajukan...aku hanya tersenyum dan berkata...dia boleh senyum pun dah cukup buat kami..lantak la apa yang org pikirkan..tapi aiman dah cukup membahagiakan kami..walaupun aku tak bayak membantu, tapi memang agak meletihkan jugak...petang lepas majlis tu sempat jugak aku, wife n mr aiman jalan jalan kat pekan sg besar...lama tak balik kampung so sekali sekala balik kena la pusing..tengok apa perubahan yg terjadi...nampaknya pekan sungai besar makin besar..banyak bangunan baru dan kedai kain dan pakaiian tetap menjadi tumpuan setiap pelusuk org...sg besar agak terkenal dengan kemurahan kainnya..nisemua berpunca dari projek penyeludupun kain dan baju memlalui laut..lantakla aku tak campur..janji aku beli murah dah la...malam tu aku dah tak larat sangat, tidor awal...org umah jaga aiman macam biasa...kul 5 a.m turn aku plak...sabtu tu plak lebih kepada aktiviti mengemas dan masak daging yg banyak tu....alhamdulillah..macam macam di buat...sup ada,daging masak merah ada..bbq ada...petang tu jugak tetamu yg aku nantikan sampai....rofaizal dan keluarga..terubat rindu kat anak abah si irfan ni...

Tuesday, November 24, 2009

..mines..


lepas jumpa sara, sampai malam dia senyum jer....gataiii

aiks...bila lak aku tukar mama ni???

abi sara & sara

merry X'mas

si comel....

kelihatan kaum ibu bercingcang sesuatu

mana sara ni???

aiman pilih...susu ke white coffee
awal bulan hari tu, dalam keadaan yg amat bosan aku ajak org umah aku g alamanda..puncanya...aku dah lama ngidam nak makan hot plate...perghhh...sibuk giler la time tu..nak kata dah dapat gaji, aku rasa belum lagi...memang pack giler la...nak parking pun susah...on the way g alamanda tu aku bersms ngan abi sara..ajak dia lepak sekali..rupanya dia pun ada planning nak meronggeng...tapi ke "the mines"..aku pun dah windu nak jumpa si sara deboks...terus la bersetuju untuk meronggeng bersama...hahhaha....hasilnya...lepas je makan yee mee seafood kat alamanda...aku terus g bergegas ke the mines...kat sana pun jamed jugak...tapi sebab rezeki aiman maybe, aku dapat parking betul betul depan pintu masuk...syukur...tak la letih nak berjalan....family aku sampai dulu, sebab si farid g ambik ita kat komuter serdang..aiman plak merengek nak menyusu...terpaksa la melepak kejap sebab nak bagi anak abah susu..mama dia la yg uruskan...tak lama pastu..nampak farid n family dengan si debokss...arghh..miss u son...tapi kalau ada nabila, ngan irfan kan best...complite family kita....rindu kat dia org semua.....letih meronggeng...g makan kat lemon cafe...perghhh....kuew tiow tak der sayur...sekali ngan ita punya dia tak bubuh sayur..sengal betul la...korang layan la pic kat atas tu....


p/s: aku update sajer jer...nak bakar bro rofaizal tuk datang meronggeng ke sini

Tuesday, November 17, 2009

penat dah berjalan..

18/11/2009
07.02 a.m

Dalam minggu aku rasa letih giler, tak tau kenapa..dengan kesihatan yg tak berapa nak cun sangat ni...cuaca pun memainkan faktor penting dalam keadaan aku sekarang ni. agak lama jugak aku dah tak kedai potong a.k.a halfcut tuk menambah pendapatan aku, kalau ada pun sekadar mencuri masa...kerja kat opis pun ngah agak banyak..ohhh letih....as per title, aku just nak share citer kepenatan aku jer...bukan apa..kadang-kadang aku rasa tak cukup masa nak mengejarkan sesuatu perkara yang nak di lakukan dalam kehidupan hari-hari. time is running out. atau mungkin sebenarnya manusia ni memang tak penah cukup...tuhan dah bagi.... 1 hari mesti ada 24 hour, but we still want more..." demi masa, sesungguhnya manusia dalam kerugian " tu bagi mereka yg tak menghargai masa....dan aku rasa aku cukup letih nak mengejar masa....wakakkak...esok...ada interview, 3 jawatan sekali gus dalam satu masa....WTF...berapa lama baru seatle...kena EL lagi la..oh..letihhh... aku rasa member ofis aku semua perasan...komitmen aku ngan tempat kerja dah tak sehebat dulu....tak tau mana puncanya...maybe pergolakan politik kat temat kerja membuatkan aku bosan...arghh letih nak pikirkan..better leave...

Monday, November 9, 2009

PanAs-SeJuK-SeJuK-LetIh+BesT GileR..


kebetulan terjumpa en brad pitt yg kebetulan ada shoting kat sana.

Ladang teh, di selenggara oleh mr boh ah kit.

nabila: sara, kita race jom
sara : mana leh, awak tak pakai 'topi keselamat " cam caya.

Para-para ibu serta seorang model iklan teh misai kucing

..My BiG FaMiLy...

perhhh..menghisap madu, sepah simpan dalam poket

lebah dan ibunya.....

Birthday boy...tiup la lilin tu sampai padam..

sesi bbq, di sertai kawan-kawan baru yg veteran.


Pic memula sampai kat hot spring, sg klah. masih mumia...


yesssssssss...........syok giler....tu je satu ayat pendek yg boleh menerangkan apa yg family aku rasa....kenapa???? sebabnya last weekends yg lepas kita org g jalan jalan cari pasal....jumaat malam sabtu lepas aku bawak family aku g makan kat kpg abu bakar baginda di bangi...memang syok la...layan ikan kerapu 3 rasa, sup ekor, kailan ikan masin..blablabla....makan 2 org je...tapi order mengalahkan 5 org makan...pastu kami melepak di dataran masjid putrajaya dgn member2 keter kompak yg lain..kul 11.30 baru la beransur balik ke dengkil...cuaca sejuk.
05.30 a.m : bersiap-siap nak bergerak ke felda gedangsa, bawak aiman g jumpa kak raw, perjalan bermula pukul 06.35a.m...lebih kurang 1 jam 25 minit perjalanan kami sampai ke gedangsa....sesi kelas latihan balutan badan aiman bermula...dapat awal sebab kak raw janji nak buat aiman awal atas sebab sebab tertentu, sori pada geng lain yg kami dah Q...habis je rawatan kak raw, kami bergeges gerak g sungkai...kenapa??? biasa kami balik sg besar....ermmm....layan.....
kat sungkai Mr big bro en rofaizal n family, en zul + mr mama + nabila cute+Mr birthday Boy+en isteri+sara deboks dah menanti kehadiran kami...destinasi kami...hot spring felda sg klah....walaweehhhhh....mandi manda....serius beb...memang syok..ada kolam air panas dan air sejuk..siap ada yg boleh masak telur lagi..atas sebab sebab sayangkan isteri, aku tak berani mandi kat kolam masak telur..wakakaka....tapi aku just mandi kat kolam air panas je, letih sangat dah badan aku ni..traveling jer...lepas mandi air panas, pindah air sejuk plakk..aku just lepak ngan org umah kat cottage yg di sediakan....aku memang dag flet habis, letih sangat..so aku masa tuk lelapkan mata kejap...lepas je mandi manda...kami gerak ke tapah, di mana segala penginapan semua dah di sediakan oleh Mr Big Bro en rOfaiZal...big hand bro..clap..clap...malam tu plak,Mr biG Bro dah bersusah payah menyediakan segala persiapan untuk kami berBBQ bersama-sama sahabat baru ( askar dan polis tapah ) yang memang sporting n baik hati giler.....tabik buat semua tuan-tuan...acara diselangi dengan acara meniup lilin...buat insan yg di raikan Mr Farid@macho man Happy birthday bro, semoga panjang umur di murahkan rezeki serta di kurniakan segala kebaikan di dunia dan akhirat...amin...di akhir sesi BBQ di sudahi dengan lelapan mata ku yg maha mengantuk.....
Ahad : 05:30 my baby dah bertukar tangan, dari mama dia, ke babah dia...arghhh..leh plak dia mengamuk...jenuh pujuk, kasi susu, kasi makan, semua tak nak..last last bawak keluar jenjalan..senyap la sikit...last day....aktivitinya....cameron highland....nak citer banyak pun tak guna...serius beb....yg buat neriah sangat aktiviti ke cameron highland ialah kami ada pemandu pelancong yg amat bertauliah..big bro Rofaizal...korang layan je gambar kat atas tu...tapi pic si zul hadiahkan 100 kuntum bunga ros tak sempat nak snap...huhuhhuhu...whatever, perjalanan yg bermula awal pagi berakhir dengan sampai dengkil jam 11.30 p.m..highway aku punya kitty aku lenjan sampai 14o km/j....

Sunday, November 1, 2009

..my family weekend's..


indah senja di sungai besar
inilah belut yg sedap di makan begitu saja ( gilerr ker)

pemandangan tepi umah...hijau jer...

inilah umah persinggahan kami, just sabtu ngan ahad jer...hari lain...langsung tak der org..

aiman ngan muka toya....amacam hero..best jadi mumia...

huhuu, mama aiman yg menjadi pujaan hati ku..sayang korang..muahhh

pic aiman masa kena berdiri selama 10 minit....cool jer....nak tunjuk macho kat nabila ngan sarah la tu..huhuuu
Sabtu pagi-pagi kami sekeluarga dah bersiap -siap nak ke felda gedangsa..tujuaan hanya 1...menyaksikan rawatan istemewa kak raw pada anak - anak istemewa yg comel-comel belaka...aiman salah seorang dari peserta rawatan kak raw..pukul 08.45 rasanya, kami sekeluarga sampai di RnR rawang...sarah, nabila n family dah tunggu kat sana...hujan renyai - renyai, org pun agak ramai singgah kat situ sarapan..so just aku je la yg g jumpa kengkawan yang lain...nak Bf pun susah....ramai sungguh mahluk kat situ...nasib baik miss mak mertua aku dah masak pepagi...so dalam keter menuju ke RnR rawang tu, my beloved wife dah suapkan aku makan...errkkk...alhamdulillah...kenyang dah masa tu.
so..teruskan perjalanan...Zul tak dapat join sebab kerja..so ina gerak 1 keter ngan ita n en suami. sampai umah kak raw lebih kurang kul 10.00..ermmm...ramai dah kawan kawan yg sampai awal...kami dapat no 38,39 dan 40....lebih kurang pukul 3 ptg baru la dapat rawatan....tak kisah la tunggu lama, janji aiman sihat...First kasi sara dulu sebab dia nak tak selesa..kesian dak sarah yg comel tu...aiman kata lady's first...dia pun tak kisah sangat...pastu nabila plak...aima tengok je dengan pandangan yg mendebarkan...muka aiman cuak jer bila tengok sara ngan nabila menagis sebab " dikerjakan" oleh kak raw.....lepas tu baru la turn aiman...nasib baik anak abah tak nangis...cayalahhh....macam tu la anak abah..kena la cool...kuat...kang boleh ikut babah g halfcut tau...kita run bebarang keter....kat umah kak raw, kami kenal lagi sorang dak hensom...Idris ngan mama dia datang dalam kul 11 rasanya...biasa just baca citer dia kat blog jer..tapi hari tu kami di pertemukan....ermm...nice to meet u idris....kang kita konvoi sesama g umah kak raw ekss...ok la...lepas je rawatan perut pun dah naik lapas tahap gaban Z potong 6..sebelum keluar felda gedangsa, sempat jugak aku sambar burger ngan pisang goreng buat bekal dalam perjalanan ke sg besar. tempat di mana aku di lahirkan..sampai sg besar lebih kurang kul 5 rasanya, lepas bersusah payah melalui jalan Sg panjang yg beralun alun tu...sampai jer terus rehat...tak larat dah....
pagi ahad...aktiviti biasa aku lakukan....apa lagi...memancing belut la...layan je pic yg ada....huhuuh....letih ohhh...syok mancing je....makannya idak....huhuuuh

Wednesday, October 28, 2009

teringat arwah abah

tiba-tiba terasa rindu kat arwah abah...klu abah masih ade hari ini mesti aiman jadi cucu kesayangan dia...hehehehe....tp apekan daya tuhan yang menentukan segalanya..walaupun abah xde tp kenangan bersama abah tetap slalu aku rindui..ini video yang sempat aku ambil 5 hari sebelum abah pergi buat selamanya...


video

Monday, October 19, 2009

Wednesday, September 30, 2009

wajah-wajah ceria di hari raya

gambar kat atas masa aiman g peneng, huhhuh..best naik feri..angin kuat
look's same???
big smile for my family.....cayang mama-babah

so sweet!!!!!!!!!!!!!!!


serba hijau.




Lawa tak rambut caya...huhuhu..ada line-line.




Thursday, September 10, 2009

ermmm....

ni pic aiman ngan nenek n mama dia..masa ni kat pesta bunga kat putrajaya..masuk keter jer terus tido..tu la dia aiman..kalau masuk dalam keter jer mesti tido..hhuuh..aiman suka naik keter babah ekss, walaupun sekdar kancil...( opsss dah jadi hello kitty dah..)
huhuuh, tengok aiman meniarap..tu pun jenuh ajar dia...anak abah dah setahun la..kena la kuat, jangan nangis lagi.abah nak aiman belajar semua sekali. semua yang abah tau akan abah ajar buat anak kesayangan abah ni...muaahhhh...

dah lama aku tak singgah masuk kat blog aku ni, maklum la..agak sibuk sikit melayan kerja yg memerlukan aku 'outstation'...tapi alhamdulillah la...lebat sikit claim mailage nak dekat raya ni. dalam sibuk melayan duniawi, rupa-rupanya dah masuk bulan ramadan ( time aku update blog ni dah masuk 20 ramadhan ). ermmm..sebelum ramadhan, 8/8/2009 keluarga kami ada buat sedikit kenduri kesyukuran dan arwah sempena menyambut ramadhan dan anak saya genap setahun...yeaahaaa.....muhamad amar nazheef bin mohamad gazali dah setahun...maknanya dah 2 tahun aku menjadi suami & 1 tahun jadi ayah..alhamdulillah...setakat ni segala tanggungjawab aku cuba laksanakan dengan sebaik mungkin. aiman ( panggilan anak aku ) pun dah semakin kurang ragamnya..tak der la nak menangis siang dan malam lagi..tapi malam still dia macam susah nak tido..